A horgászat egy ősi formája a táplálékszerzésnek, mely (horgász-)bot, zsinór és horog segítségével történik, és célja egy hal kifogása, zsákmányolása egy adott vízterületből. A horgászat célja a XXI. században már nem főleg a táplálékszerzés (ún. húshorgászat), hanem sokkal inkább a kikapcsolódás a természetben. Ezentúl a horgászat egy elismert sportág, és a horgászok számos országos és nemzetközi bajnokság keretében mérettetik meg magukat.
 
Definíció 
A horgászatot az 1997. évi  XLI. törvény határozza meg: a halászati vízterületen a halnak  horgászeszközzel (készséggel) vagy a csalihalnak 1 négyzetméternél nem  nagyobb, emelőhálóval való fogása.. 
A készség nemzetközi normák  szerint legalább egy horgászbotot és egy horgot foglal magában, melyet  egy zsinór köt össze egymással. Különösen a bot használata különbözteti  meg a horgászatot a halászok ősidők óta alkalmazott horgos halfogási  módszerektől. 
A horgászat feltételei, engedélyek 
Mivel a horgászat során a  köztulajdonból a hal magántulajdonba kerül, a horgászatot a halászatról  és horgászatról szóló törvény szabályozza. E törvény szerint a  horgászatra jogosító okmányok a következők: 
Állami horgászjegy 
Az állami halászjegyet vagy  horgászjegyet a horgászegyesületek (a magyar állam megbízásában) egy  évre - díj fizetése ellenében - adják ki. Állami horgászjegyet az a  horgász kaphat, aki már letette a horgászvizsgát és nem követett el  horgászati szabálysértést. Az állami horgászjegy díja 1000 Ft. 14 év  alattiaknak és 70 év fölöttieknek viszont nem kell fizetni a díjat. 
Területi engedély 
A területi engedélyt egy  adott vízterület hasznosítója (horgászegyesületek, cégek,  magánszemélyek, önkormányzatok stb.) adhat ki, aki rendelkezik a  vízterület halászati jogával. A területi engedély csak állami  horgászjeggyel rendelkező horgásztársnak adható ki. 
Fogási napló 
Minden horgásznak, aki  rendelkezik állami horgászjeggyel, kötelező fogási naplót vezetni. A  fogási naplóban minden horgász köteles felvezetni az adott  vízterületekből kifogott zsákmányt, és a naplót az év végén eljuttatni a  horgászegyesületéhez. Amennyiben ezt nem teszi meg, úgy a következő  évre nem adható ki számára az Állami Horgászjegy. A fogási naplóba méret  korlátozás és fogási tilalom alá nem eső nemeshalakat a fogás után  azonnal be kell írni, a fehérhalat elég a horgászat befejeztével. 
Horgászigazolvány 
Minden horgász köteles  horgászvizsgát tenni, minek megléte feljogosítja az Állami  horgászengedély kiváltására. Kivéve a gyermek horgász, nekik nem  szűkséges horgászvizsgát tenni. A horgászvizsga életfogytig, az Állami  horgászengedély 1 évig érvényes. 
A felsoroltak nem vonatkoznak  magántulajdonú, magánkezelésű vizekre. Ott a tulajdonos, kezelő, Állami  horgászengedély nélkül is horgásztathat. 
A horgászzsákmány 
A magyar horgász fő zsákmánya  a ponty. E növényevő hal, mely Ázsiából érkezett évszázadok óta, mára  szinte a magyar horgászok bálványa. Rendkívül sokféle módszert  fejlesztettek ki ennek a halnak a megfogására a horgászok. Minek tudható  ez a "siker"? A jóizű, finom húsának, mely ráadásul sok magyar halétel  alapanyaga? Vagy erős, szívós védekezése a horgon, mely sportélménnyé  teszi a megfogását? Vagy a sokféle, de alapjában véve kényelmes fogási  módjai? Mindenesetre ez a halfaj alkotja a magyar horgász fogásának  zömét és emiatt a legfontosabb horgászhal. Főleg a csendesebb,  iszaposabb vizek lakója, és a fenéken túrva kutat a kagylókból és más  állatokból álló tápláléka után. 
Pontyozás közben sokszor beugró  zsákmány a keszeg. A keszeg szó sokféle halat rejt: az ártalmatlan  bodorkát, mely általában rajokban járja a tavak fenekét és az átlagsúlya  10 dkg. Hasonló hal a vörösszárnyú keszeg, mely hasonló a bodorkához,  ám főleg a víz felső rétegében tartózkodik. Ám a horgász számára a  legfontosabb keszegféle a dévérkeszeg, mely akár 2 kilósra is megnőhet,  ám a 20 dekás példány az átlagos. Magas hátú, oldalról erősen lapított  hal ez, mely főleg a fenéken keresi, a többi keszeghez hasonlóan, a  szúnyoglárvákból, puhatestűekből álló étrendjét. Az átlaghorgász meg sem  különbözteti a dévértől a laposkeszeget, a bagolykeszeget és a  karikakeszeget. E halak rendkívül hasonlóak a dévérhez, ráadásul  hibridek is léteznek. A Duna és Tiszai horgászok gyakori zsákmánya a  jászkeszeg. E keszegféle gyakran eléri a kilós súlyt és kitűnő sporthal.  Szintén folyóvízi hal a szilvaorrú keszeg és a paduc. Gyakran kisebb  folyókban, patakokban is fellelhetők, viszont ott megfogásuk nagyon  nehéz, mivel ezek nagyon félős halak. E fajok alkotják a magyar horgász  legtöbb zsákmányát; talán csak a ponty előzi meg őket. 
Az összes keszeg húsa jóízű, viszont a sok szálka miatt óvatosan kell fogyasztani őket. 
Elsőnek a keszeg és a ponty  hibridjének tűnnek a kárászok. Magyarországon két fajuk fordul elő: a  széles, magyar, vagy arany kárász, mely őshonos, és az ezüst kárász,  amely telepítéssel került hazánkba Kínából. Mind a kettő mohón habzsolja  a pontynak, keszegnek felkínált csalit. Húsuk jóízű, de nagyon szálkás. 
Ugyancsak ázsiai teremtmény az  amur. Nomen est omen: E halfaj az Amur folyóból származik. Hatalmasra  megnő, majdnem 30 kilósra is. Torpedóformájú, izmos teste szinte szántja  a vizet, ahogyan szüntelenül friss növényi hajtásokat keres. Sajnos sok  nádas szenvedte már ennek a halfajnak a behozatalát, ugyanis a  nádhajtást percek alatt lelegeli, nagy kár okozva ezzel. Viszont talán a  legsportszerűbb hal: fárasztása a horgon órákat tarthat, látványos  kirohanásokkal megdobbantva a horgásszívet. Konyhailag kevésbé  használható, lévén szálkás és picit növényízű. 
Utolsó ázsiai halunk a busa.  Néhányan tréfásan magyar bálnának nevezik. A harcsa után a legnagyobb  magyar halfaj. Bálna mivoltát jelzi, hogy planktonevő; fő tevékenysége a  vízközt való szűrögetés. Mivel csalival szinte megfoghatatlan, csak a  halászok számára jelent komoly ösztönzést. Húsa rossz ízű, de véd a  szívinfarktustól. 
Nagyon is magyar hal viszont a  balin, vagy a villámkeszeg. Ragadozó, fogatlan pontyféle. A kishalat  összetereli, és látványosan a víz tetején elkapja. Néha kis is ugrik,  szinte mindig nagy loccsanás jelzi a "rablás" helyét. Megfogása nehéz,  lévén nagyon rafinált. 
A balin gyakori zsákmánya a  szélhajtó küsz vagy sneci. Kicsi hal ez; alig éri el a 10 cm-t. Nagy  rajokban behulló rovarokra vadászik. 
Hasonlóan ragadozó hal a fogassüllő. 
Az első magyar horgászirodalom 
A horgászattal és halászattal  kapcsolatos irodalmunk több száz kötetes. A rengeteg könyvet, cikket és  írást nehéz lenne hiánytalanul felsorolni. Grossinger János, Reisinger  János és Szirmai András publikáltak ichthyológiai tanulmányokat  hazánkban elsőként, még a XVII.-XVIII. században - igaz latin nyelven.  Az első valóban, horgász témájú írás: Dr. Pelech E. Jánostól származik,  címe : A pisztráng. Ez a kis írás 1879-ben látott napvilágot, a  Magyarországi Kárpátegylet évkönyvének a 1879/VI. évfolyamban. A mű,  napjainkra már sajnos közkönyvtárakban fellelhetetlen. Az írás  nyelvezete és stílusa mosolyt csal arcunkra, de így is érdekes  olvasmány, mivel a természet iránti rajó szeretről tesz tanúbizonyságot.  Neves természettudósunk és polihisztorunk, Herman Ottó is említést tesz  a Magyar Halászat Könyvében (1887) erről a különleges munkáról.
(Forrás:Wikipédia)